Valikko Sulje

Terveyspalvelut muuttavat naapurista

Kävin tällä viikolla ehkä viimeistä kertaa Kuokkalan terveysasemalla. Kuokkalan ja keskustan asukkaiden terveyspalvelut (pois lukien neuvolat ja muutama muu) siirtyvät uuteen keskussairaala Novaan helmikuun alussa. Noin 56 000 kaupunkilaisen arkiset palvelut löytyvät siis jatkossa huomattavasti kauempaa kotoa kuin aiemmin.

Paikallisliikenteen reittejä ja aikatauluja on toki muutettu vastaamaan uuteen kulkemistarpeeseen, ja nykyiset terveysasemat ovat kiinteistöinä tiensä päässä.

Tähän asti esimerkiksi Kuokkalassa kynnys hakeutua terveysasemalle sairaanhoitajan tai lääkärin pakeille on ainakin maantieteellisesti ollut varsin pieni: käynti on hoitunut samalla kertaa kauppa- tai lähikirjastoreissun kanssa tai muutoin nopeasti kipaisemalla paikalle lähistöltä kotoa.

On tärkeää miettiä, ketä varten kaupunkia rakennetaan. Ovatko arkiset palvelut kävely-, pyöräily-, vai automatkan päässä? Jyväskylää asuttavat paitsi opiskelijat, myös valtava joukko duunareita ja perheellisiä joiden arki usein pyörii parin kilometrin säteellä kotoa.

Aion seurata erittäin tarkkaan, vaikuttaako nyt alkava etäisyys erityisesti kuokkalalaisten arkeen. Muodostuvatko kynnyskysymyksiksi bussin käyttö, lipun hinta tai reitit ja aikataulut? Jätetäänkö lääkäriin menemättä? Mikäli näin käy, on etsittävä välittömästi ratkaisuja. Meillä ei ole varaa siihen, että keskustan ja Kuokkalan asukkaiden terveys jää hoitamatta.