Valikko Sulje

Kestävät liikennemuodot etusijalle

Polkupyöriä parkissa.

Sain eilen erinomaisen kysymyksen liittyen pyöräilyyn Jyväskylässä. Kirjoitin hetki sitten Jyväskylän vasemmiston blogissa:

”Sujuvassa arjessa kotoa pääsee kätevästi asioille myös kauemmas, vaikkapa Keskussairaalanmäelle, kampukselle tai isommille kaupoille Seppälään. Siihen tarvitaan myös riittävät väylät kävelijöille ja pyörällä kulkeville –.”

Tuttu aktiivipyöräilijä kysyi, eivätkö nykyiset kävely- ja pyöräilyväylät siis ole mielestäni riittäviä, vaikka hän ja moni muu polkevat kesät ja talvet.

Jyväskylä ei ole vielä valmis. Kävelystä ja pyöräilystä on tehtävä niin helppoa ja mukavaa, että nykyistä useampi valitsee sen autoilun sijasta. Jotta saamme jyväskyläläisestä elämäntavasta ilmastolle ja ympäristölle kestävämmän, mahdollisimman moni on saatava mukaan.

Pyöräilyyn tottumattomalle erityisesti autoliikenteen seassa kulkeminen voi olla jännittävää. Kiemurtelevat tai jatkuviin tienylityksiin katkeavat reitit ovat myös hitaita ja hankalia. Kun kulkureitit ovat helppoja, turvallisia ja nopeita, polkupyörästä tulee varteenotettava vaihtoehto entistä useammalle.

Lukuisiin kokouksiin kypärä käsissä saapuneena olen saanut usein kyselyitä ”Tulitkosä pyörällä?”, vaikka siinä ei pitäisi olla mitään erityistä tai kummastuttavaa. Minusta se kertoo siitä, että opiskelijaympyröiden ulkopuolella polkupyörää ei vielä nähdä Jyväskylässä helposti lähestyttävänä ja tavallisena liikennemuotona.

Jyväskylä on laatinut hyvän pyöräilynedistämisohjelman. Tavoitteisiin pääseminen ei kuitenkaan tapahdu itsestään, ja siksi haluan olla kuntapäättäjänä pitämässä huolen, että ympäristöllisesti kestävät liikennemuodot laitetaan päätöksenteossa etusijalle.