Valikko Sulje

Vappupuhe, JYY 2020

Vappu on opiskelijalle ilon juhla.

Se on yhtä aikaa lukuvuoden mittaisen työskentelyn päätepiste, toisaalta usein viimeinen yhteinen hetki opiskelutoverien kanssa ennen pian koittavaa kesää. Se on hetken huoahdus, kiitos, ja kumarrus jälleen yhdelle tapahtumarikkaalle, kasvattavalle ja tärkeälle vuodelle. Joku voisi jopa sanoa, että valoa tunnelin päässä.

Olemme onnistuneet ei vain vuosia, vaan vuosikymmeniä, pitämään vappuna hauskaa huolimatta räntäsateesta, kurasta, lumesta, rahanpuutteesta, päälle painavista deadlineista ja lama-ajoista

Me elämme nyt monella tapaa epävarmaa hetkeä. Emme tiedä, kuinka pitkäksi aikaa maailma sulkeutuu pandemian vuoksi, mitä taloudelle tapahtuu tai kuinka tämä vaikuttaa työllistymiseemme.

Epävarmuuden ei kuitenkaan ole syytä rapistaa uskoa itseemme. Me juhlimme joka vuosi vappua, ja samalla lukuvuoden aikana tehtyä työtä. Juhlimme kasvavaa asiantuntemustamme ja osaamistamme. Juhlimme sitä, että pimeän talven jälkeen koittaa aina valoisa ja joskus myös lämmin kesä.

Jokainen meistä on omalla alallaan osaaja rakentamassa parempaa tulevaisuutta. Oman työn arvostamisen ei siis ole syytä jäädä vain opiskeluaikojen perinteeksi, vaan sen on tultava myös osaksi työelämäämme.

Ollaan siis rohkeita, ja sanotaan ääneen: osaamistamme tarvitaan.
Työurillamme odottavat kuitenkin toistuvat määräaikaisuudet, pinoittain hylättyjä apurahahakemuksia ja paikallaan junnaavat palkat. Osa meistä valmistuu aloille, joissa kesäloman sijaan vastassa ovat vuosittain lomautukset. Rekrytoinneissa ilmenee edelleen sekä tiedostamatonta että tietoista syrjintää.

Meille kuuluu mahdollisuus tehdä sitä, missä olemme osaajia ja asiantuntijoita. Meille kuuluu oikeus vakaaseen toimeentuloon ja riittävä korvaus tekemästämme työstä. Meille kuuluu oikeus yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun.

Ja niin kuin kaikkia vapunviettoa uhanneiden asioiden edessä, ollaan tässäkin vankkumattomia. Työmme arvostaminen ei ole vain aurinkoisten päivien puuhaa, vaan sen on oltava jokapäiväistä, sää- ja talousolosuhteisiin katsomatta.

Asiantuntijuuden ja tieteellisen tiedon arvo ei nimittäin heikkona hetkenä halpene, vaan päinvastoin sitä tarvitaan mitä kipeimmin juuri silloin kun hetki on synkimmillään.

Otetaan siis sydämiimme suomalaisen työn päivän sanoma. Arvostetaan niitä rohkeita, jotka ovat kamppailleet parempien työehtojen ja tulevaisuuden puolesta ennen meitä, ja uskalletaan itse kantaa tuota samaa vastuuta, jotta jättäisimme myös itse maailman paremmaksi, kuin se oli ennen meitä.

Tuetaan toisiamme yli alojen ja tutkintonimikkeiden, sillä kuten vappuna, niin myös työelämässä hienoimmat hetket ja saavutukset saadaan aikaan vain yhdessä.

Olkaamme itse se valo tunnelin päässä, merkki pian koittavasta paremmasta. Otetaan vastaan työelämän kura ja loska, mutta ei anneta sen pysäyttää meitä.

Siitähän vapussa lopulta on kyse – että olemme ylpeästi ylioppilaita ja ennen kaikkea osaajia, jotka ymmärtävät työn arvon ja näytämme sen myös yhdessä koko maailmalle.

Hyvää vappua, Glada vappen!